Historiens Hus Herning

Septembermarked i Historiens Hus. Museumsgade 32

Ved du, hvad der sker i Historiens Hus? Har du nogensinde besøgt og set Historiens Hus?

Lørdag den 21. september kl.10.00 til 16.00 – er der mulighed for at besøge dette spændende hus i Herning, og ved selvsyn se, hvad der bydes på for folk med historisk interesse, eller folk der bare vil have en god oplevelse.

PÅ pladsen (græsplænen) ved landsbyen bliver der mulighed for at besøge et rigtigt kræmmermarked og gøre en god handel.
For dem som har ting at sælge bliver der mulighed for at få en gratis stadeplads i Museumshaven. Alle er velkomne, – kig i dine gemmer, om du har noget spændende at byde ind med (Ikke varepartier). Pladsen skal bestilles i forvejen og fordeles efter ”først til mølle” princippet. Henvendelse til Lokalhistorisk arkiv – Helene Møller Jensen. Mail: bibhmj@herning.dk

Der bliver også mulighed for at nyde nogle sange med ”Westfall & Grand” – Nye versioner af kendte sange.
Det er formentlig umuligt at finde en dansk duo med to musikere, der tilsammen spiller så mange koncerter, som de to gør. Med ”Halfdanskerne” oplever de fine anmeldelser. I backingbands og airplay på DR, trækker de fulde huse både som solister med egne sange.
På september markedet i Historiens hus kan de opleves som duo. Mads på guitar og Lars på harmonika. To fantastiske stemmer, der både leverer flotte fortolkninger hver for sig, og synge sammen i smukke harmonier. De er lige præcis det publikum eftersøger. De synger viser af danske digtere over klassikere fra 1970’erne, til sange alle kan synge med på.

I løbet af dagen kan man besøge de enkelte grupper og foreningers lokaler og få en snak med nogle af medlemmerne. Her kan du få en orientering om gruppens/foreningens aktiviteter og om evt. medlemskab.
Måske kan du få styrket din viden, eller få fiduser af andre, der dyrker samme interesse som dig.

Grupper og foreninger som har lokaler i Historiens hus

Lokalhistorisk arkiv:
Hvad ved du om Hernings historie?
Hvad ved du om kendisser i Herning?
Alt det kan du få viden om, i de arkivalier der ligger i Lokal Historisk arkiv, og du kan du se hvordan man arbejder i arkivet til daglig, og måske blive inspireret til at søge i det senere, hvor der er mere ro til det.
Lokalhistorisk arkiv vil bl.a. vise film fra det gamle Herning i Læsesalen.
Arkivet har fremlagt billeder, som vi beder om oplysninger på.
Desuden vil der være mulighed for at prøve vores nye erindringshjemmeside. Vi håber på at få rigtig mange bidrag fra Hernings borgere.
Og vi vil demonstrere hvordan man kan bruger www.arkiv.dk og www.herninghistorie.dk.

Arbejderhistorie:
ASRA Arbejderhistorisk samling i det gamle Ringkøbing amt, samler på arbejderhistorie.
I arkiverne findes der historier om arbejdspladser, om fagforeninger og arbejdskampe.
Der findes protokoller fra bestyrelsesmøder i fagforeningerne helt tilbage til 1889, hvor det beskrives hvilke arbejdskampe der har været, og at man har arbejdet 10 timer om dagen, alle dage i ugen på nær søndag, og man fik idømt en mulkt, hvis man gik for længe på toilettet, eller man ikke gav besked om man ikke kom på arbejde på grund af sygdom. Eller vi har set skilte med ”Husassistenter og hunde må ikke færdes i parken!” – eller man blev idømt bøde, hvis man rev sider ud af skudsmålsbogen
ASRA har omkring 150 faner fra alle mulige fagforeninger, som grundigt bliver beskrevet, fotograferet og gemt forsvarligt væk, så eftertiden kan se de gamle ”kampfaner”
Desuden sælges der ud af dubletter af bøger og effekter.

Slægtsforskerne:
Vil du i gang med at finde dine aner, og hvor kan du finde dem?
I Slægtshistorisk Forening kan man hjælpe dig med at søge i gamle kirkebøger, lægsruller, politikartoteker og meget mere. Måske finder du ud af at din slægt er meget større end du tror, og der er ting i kirkebøger eller andre steder, der ikke lige var det du ventede dig.
I Slægtshistorisk Forening vil der blive holdt foredrag om hvordan man forsker.
Slægtshistorisk forening holder også kurser, hvor man kan lære at læse gotisk skrift.
Kom og bliv klogere på hvem du er, og hvem dit ophav er.

Historisk Forening for Herning kommune:
Foreningen har til formål at udbrede kendskabet til og vække interesse for Herningegnens historie, topografi og kulturelle forhold. Det gøres bl.a. ved at afholde foredragsaftner, ”Den gamle biograf” hvor der vises gamle Herning-film, udflugter og ikke mindst ved en årlig udgivelse af Herning-bogen. Foreningen har godt 800 medlemmer.
I forbindelse med september-markedet bydes der på en kop kaffe og en historisk snak i lokalet. Der vil desuden blive vist film og holdt udsalg over nogle af de tidligere Herning-bøger.

Landsbylauget:
Er en gruppe der arbejde med frilandsmuseet, og som skaber liv i de gamle huse hver torsdag.
Her kommer mange børnehaver og skoler, for at få et indblik i hvordan man levede i gamle dage.
Husene vil være åbne på Åben hus dagen, så du også kan få lejlighed til at se og opleve dem, og få en rundvisning og fortælling om livet i husene.
Der vil være forskellige aktiviteter på pladsen fra gamle dage.
Udstillingen ”JENS NIELSENS BONDEGÅRD” – vil være åben, og du vil kunne få anledning til at komme med på en guidet rundtur, og få en fornemmelse af, hvordan det var at bo på landet i gamle dage.
Op kl. 5.00 om morgenen, kreaturerne skulle malkes, og alt husarbejdet skulle i gang, både karle og piger havde et stort arbejde at udføre.

Herning Husflid:
Foreningen arbejder med meget forskelligt håndarbejde og håndværk. Det kan være strik, hækling, broderi, knipling, maling, trædrejning, stenhugning og meget andet.
Man bruger grundlæggende mange gamle håndværk men arbejder med dem på nye måder.
Der er ugentlige hold med forskellige emner, ligesom der løbende arrangeres nye og spændende kurser. Interesserede kan få en folder med alle oplysningerne.
På Åbent hus-dagen vil der være udstillinger af noget af det, man beskæftiger sig med, og der vil også være en salgsbod med forskellige hjemmelavede produkter.

Sygehusmuseet:
Om kort tid åbner der et nyt supersygehus i Gødstrup, tænk hvad det kan tilbyde!
At nå til sådanne fantastiske rammer har krævet, at der har været pionerer på området, og heldigvis har ildsjæle samlet mange af de gamle remedier, man har brugt gennem tiden, og dem udstiller man nu på sygehusmuseet. Livet på sygehuset var meget anderledes, end det er i dag.
Men hvordan er det med dig? Er dit blodtryk i orden?
På åben hus dagen vil det være muligt at få taget sit blodtryk på sygehusmuseet.
Der vil være mulighed for at deltage i en spændende konkurrence om sygehus og sygdom, og hvordan man klarer sig og bliver rask igen. Det vil være muligt både for børn og voksne at deltage, og der er præmier til begge grupper.

Det fulde dagsprogram kan ses på www.historienshusherning.dk